Cara buang maggot (ulat) pada kucing

Assalamualaikum...

Meh pagi-pagi ni pencinta kucing nak bagi petua cara untuk buang ulat sampah (maggot) pada kucing. Memandangkan kucing ni sensetif kalau ada luka sikit pun dah cukup untuk menarik minat si lalat Ninja Pekasa Hitam. 

Dulu takda pengalam.  Bila kucing pertama dalam rumah berulat kaki memang gelabah tahap infiniti.  Tengok ulat merenyut, darah terus sampai kepala.  Geli tak ingat.  Tapi sebab dalam rumah ni lagi ramai yang geli maksimum punya geli maka terpaksa memberanikan diri jugak lah.

Kita pinjam gambar dari page Wira Fans Club 

Kucing kita sebijik macam ni dulu.  Tapi ada satu lg luka besar atas luka ni.  Maksudnya ada dua tempat luka terbukak macam ni dan penuh dengan telur lalat dan ulat.  Allahurabbi geram tengok ulat tu.

PETUA 1 :
LUKA BESAR

~  Kalau dah terbukak macam ni senang tarik je satu2 ulat tu mana yang mampu.  Guna penyepit khas atau    cepit kuku pon boleh.  Saya guna penyepit kuku lagi senang.
~  Bila yang luar ni dah habis, jangan lupa ulat belah dalam isi tu ada lagi.  So boleh letak MINYAK.  Apa jua jenis minyak  (jangan minyak panas).  Ulat akan lemas dan berlumba-lumba untuk keluar.  Masa ni tunjukkan kepakaran tarik ulat satu-satu :)
~  Dan yang paling senang, sembur BAYGON. Baygon saja okeh!  Yang jenis lain tak berapa nak jalan.  Petua PALING BERKESAN ni.

Guna yang ada muncung macam ni.  Senang nak sembur celah-celah luka

PETUA 2 :
LUKA KECIL

~  Kalau luka kecik ni senang sikit.  Mula-mula letak minyak.  Dah nampak ulat cari udara so boleh la tarik satu2.  PETROL n MINYAK GAS pon boleh.  Tapi pedih sikit la.  Lepas tu kena taruk MINYAK GAMAT supaya hilang pedih tadi.
~  Macam biasa kalau ulat susah nak keluar dan kita kurang pakar nak tarik ulat tu, sembur je BAYGON.

PESANAN PENTING : lepas sembur baygon tu, sila letak minyak gamat or TYT or ape je minyak berubat yang boleh kurangkan pedih pada kucing.  Minyak uryt yang panas takmawww okeh!

Cuba jangan tak cuba noh.  Ni InsyaAllah berkesan sangat.  Kucing kita pon dah elok.  Tumbuh isi sempurna dan start buas balik dah.

Semoga perkongsian yang sedikit ni dapat menyelamatkan banyak lagi kucing.

35 comments:

ahmad azli said...

macam mana nk hilang kan telur lalat dekat kucingg?

AinulNaza said...

maaf lama x bukak blog...selalu saya akan guna minyak gamat...sapu pada bahagian telur lalat...biar dalam 5 minit dan tarik dengan kain..guna kapas korek telinga pon boleh..

azman said...

Kalau kucing jilat bekas semburan baygon tu takpe ke..

azman said...

Kalau kucing jilat bekas semburan baygon tu takpe ke..

Laila Ibrahim said...

x de kesan ke kalau pakai minyak n baygon tu

Myra85 said...

terima kasih...berguna utk baby kitten sy yg trlpas pndang bnyk ulat upernya kt bontot dia...sedihnya..

AinulNaza said...

Ni untuk urgent je taw sbb mcm saya duduk kwsn luar Bandar x da clinic vet...stakat ni Alhamdulillah klau kita spray bygon n letak minyak maggot akan keluar ke permukaan tp kita kena tarik dari luka tu n buang sbbnya maggot akn masuk balik klu kita biar...lepas dh buang maggot tu lap n bersihkan luka n boleh la letakkan minyak gamat or cream utk sembuhkan luka

AinulNaza said...

Make sure kita cuci luka tu lps kita habis buang maggot...n letakkan minyak gamat utk cptkn proses prnyembuhan...klu jilat sikit2 tu kucing sy xda effects lg..

AinulNaza said...

Bygon n minyak utk keluarkn ulat ke permukaan...stamat ni kucing sy tahan dgn dua benda ni...cuma lps dh buang tu, lap n letak minyk gmt or krim antiseptic

AinulNaza said...

Sama2.. Tp tips yg x seberapa je la...kitten awak dh ok?

Nurul Shafiqah said...

kucing kite ni lubang luka nye kecil..mcam ne pulak tu????

Unknown said...

Asslamualaikum. Macam mane kalau dkat kaki kucing says ade due lubang. Kaki die bekas kena langgar. Lepas tu ade ulat besar. Taruk minyak panas tak keluar. Sebab biase saya taruk minyak tu jadi. Tapi ulat tu degil sangat. Kesian kucing saya. Tolong lah reply.

Unknown said...

Asslamualaikum. Macam mane kalau dkat kaki kucing says ade due lubang. Kaki die bekas kena langgar. Lepas tu ade ulat besar. Taruk minyak panas tak keluar. Sebab biase saya taruk minyak tu jadi. Tapi ulat tu degil sangat. Kesian kucing saya. Tolong lah reply.

Unknown said...

Asslamualaikum. Macam mane kalau dkat kaki kucing says ade due lubang. Kaki die bekas kena langgar. Lepas tu ade ulat besar. Taruk minyak panas tak keluar. Sebab biase saya taruk minyak tu jadi. Tapi ulat tu degil sangat. Kesian kucing saya. Tolong lah reply.

Ieraa Ohh Ieraa said...

Asslamualaikum. Macam mane kalau dkat kaki kucing says ade due lubang. Kaki die bekas kena langgar. Lepas tu ade ulat besar. Taruk minyak panas tak keluar. Sebab biase saya taruk minyak tu jadi. Tapi ulat tu degil sangat. Kesian kucing saya. Tolong lah reply.

Echa 8908 said...

Ase kucing sy xde hrpn lg dh .. Coz dy baby lg n ulat kt bontot dy sgt2 halus n tlmpau byk .. Sy hnye mmpu brsihkan sikit2 lps tu , rndam ngn detol , bg dy mkn ubat cacing .. Law dy mati sy xley bt ape .. Sy kne trme gak pmergian dy .. Even mse sy lap tu hnye kua air mata sy je tgk dy cmtu mnjerit2 sakit

Mohd Nadzrul Abd Hamid said...

Tq for info

Fazlin Nabila said...

Kalau saya sembur bygon sahaja dan bubuh minyak gamat boleh ke? Saya tal berani nak bawak keluaq ulat maggot tu. Geli ><

Fazlin Nabila said...

Kalau saya sembur bygon dan sapu minyak gamat boleh ke? Sbb saya tak berani nk tarik keluar ulat maggot tu

Kamarul Najwan said...

klu pkai spray lipas yg laen boleh jgk kn?tpi sy risau klu kcing sy tu jilat kt tmpt yg sy spray nnti...cmne ek?

Kamarul Najwan said...

klu pkai spray lipas yg laen boleh jgk kn?tpi sy risau klu kcing sy tu jilat kt tmpt yg sy spray nnti...cmne ek?

firdaus zaidi said...

Lepas isi bagyon dengan minyak , perlu biar kan je ke ? Atau nak balut or tampal sesuatu macam tampal luka tu ?

siti syahhiddah said...

Sis kat umah saye ade kucing teah sakit..memng busuk bau ye..saye halau die tak nk lari duduk kat bwk krete n kawan parking krete.. kecian teok.luke kat belakang leher die berulat byk sgt..

Geli memng geli..smpai saye menais teok ye.. mintak jgn la d sekse klu blh biarla die mati tak smpai ati nk teok mcm tu..tp dah 3ari msh hidup..luke msh terok.. tak tau nk wat pe..
Saye ade beby kecik.. jd risau nk pegang2 kucing tu..tp tak smpai ati nk biar die merayu mcm mintak tlg..
Saye cube letak miyak gamat..n teok ulat tu mcm nk klu n ade yg klua dr luke tu.. saye curah byk2..sb miyak tu tak panas kn..tp nmpk die mcm tak selese..mungkin ulat tu bergerak2..
Kawasan umah ni sye tak tau mn klinik haiwan..
Tp saye tlg bubuh je miyak gamat tu..wqlau pun teramat geli..sye cube.. tp tuk kluakn ulat2 tu...rs tak mampu la... nk sembor baygon mcm sis info..nanti terkene mate lak..@kang terlebih sembor mati lak kucing tu sb racun..
Tp klu biarkn ulat tu..luke tak baik2 pulak..emm..ape pun sye terus gak bubuh miyak gamat je.. agakye2..klu sye terus curah miyak tu tanpe buang ulat tu... ulat tu akan hilang tak..

Mdfahmi Marikon said...

Macam mane nak pegang kucing tu
..lagi2 yang jantan,bila kita pegang melawan sebab sakit

Mdfahmi Marikon said...

Macam mane nak pegang kucing tu..lagi2 yang jantan..melawan sebab sakit..jadi susah kita nak buat

Tengku Yana Mazlan said...

Kucing saya tengah buntingg.. Baru perasan ulat kat ekor.. Baru nk membiak.. Saya risau ade effect bila sembur.. Takut taksempat cabut ulat dia dah 'cabut' dulu sbb sakit.. Ada cadangan?? Buntuuuu..

Tengku Yana Mazlan said...

Kucing saya tengah buntingg.. Baru perasan ulat kat ekor.. Baru nk membiak.. Saya risau ade effect bila sembur.. Takut taksempat cabut ulat dia dah 'cabut' dulu sbb sakit.. Ada cadangan?? Buntuuuu..

Syahida said...

Kalau xkeluarkan ulat tu xkn hilg & akn mkn lebih byk isi bhgn dlm luka kucing sampai kucing mati..lagi xbagus utk dia.. saya first time cuba baygon, mmg berkesan sgt..kucing sy kena gigit anjing smpi putus tapak kaki.. balik2 rmh ulat dh besar.. sy cuba cara baygon, dia jerit n meronta sakit.. tp ulat2 tu keluar n saya dpt tarik byk.. 40 ekor, esok tu saya sembur sikit lagi..selang 2 hari je kaki dia yg bengkak 2 kli ganda besar tu terus elok xbgkak n kering ,mula tumbuh daging balik.. lebih baik kita xsampai hati sikit, dari biar dia mati.. jgn lupa letak minyak gamat & kolar leher utk elak dia jilat

Syahida said...

Sy pertama kali cuba, cara ni selamatkn nyawa kcg sy.. kucing saya balik setelah 2 hari xjmpa, putus tapak kaki luka2 badan mgkin digigit anjing.. ulat dlm luka dh besar n kaki dia bgkak 2 kali ganda.. sy cuba baygon , dia jerit buat saya tmbh kesian, tpi ulat dlm kaki dia mula keluar smpi sy blh tarik sng dlm 45 ekor dgn sepit janggut.. esok saya smbur sikit je sbb nmpk ada belas2 ekor lgi, saya tarik ulat2 tu mana yg blh je.. igt mcm xde harapan sbb teruk sangat luka terbukak besar sgt, tp selang 2 hari je bgkak tu kecut sehingga xmcm bgkak lgsung dan mula tmbuh daging baru.. pada yg terdesak boleh cuba cara ni.. rsa sampai hati kita lebih baik dari biar dia mati tnpa usaha.. jgn lupa myk gamat n kolar leher utk halang dia jilat balik lps sembur, peace!

vanilla orange said...

ty for info.... kucing saya ada jgk.. nangis tgk... tp cekal kan hati bersih kan.. baru mula.. tp xde sembur lg..nt cube.. sy nk tarik ulat tu keluar... tp masalahnye kucing tu x boleh diam... camne nk bg die x byk gerak... kuat meronta.. kite lg meronta - ronta nk bersih kan luka dia...any idea? T_T klau boleh pengsan kan dia kejap ke kan snang... huhuu... pls cmne nk buat...

Versya Alvera said...

Kalau luka dalam kemaluan nya apa ubat nya barusan bergiuk.selapas melahir kn anak..tolong bls k???????????????

AinulNaza said...

maaf semua yang saya tak reply. lama tak bukak blog ni.

AinulNaza said...

seeloknya guna bygon yang ada muncung macam gambar yang saya letak tu sebab mudah nak spot kat tempat luka. kalau guna yg biasa, semburan tu tak tepat pada luka.

AinulNaza said...

syahida betul tu. sekurangnya kita mencuba. Ni mmg cara yg saya akan buat sebab jauh dari bandar. Memang rasa tak sanggup nk tgk masa kita sembur tu tapi biarkn dia sakit tanpa kita buat something lagi rasa kesian kn. Semoga Allah murahkan rezeki syahidah yg penyayang ni :)

AinulNaza said...

Vanilla Orange - selalunya saya akan buat berdua dengan adik. Saya ubatkan dan adik akan pegang kucing sambil usap2 dia. Agak-agak dia sakit, kita stop kejap n tiup tempat luka.


Versya Alvera - kucing saya ada jyga yg jadi macam tu n saya titikkan minyak petrol sbb kalau sembur bygon lagi sakit. Lepas letak petrol tu kebiasaannya on the spot ulat akan mati so pastikan tarik ulat yang mati tu bawak keluar sbb berkemungkinan besar ada ulat lain dalam tu. lepas siap tarik ulat tu, jangan lupa letak minyak gamat or air gamat untuk kurangkan pedih n sembuhkan luka kucing.