Cara buat akaun Maybank

Assalamualaikum...

Tajuk macam sengal gila kan.  Tapi bukanlah sengal mana sebab bila kita first time nak buat macam-macam kita fikir.  Berdebar macam nak masuk dewan bedah.  Eyh macam paham je dia.  HAHA ok iols pon pernah rasa macam ni :p

Haa ni sapa ada kemusykilan prosedur nak bukak akaun Maybank atau cara nak buat kad Maybank, meh iols nak tunjuk sikit.

First uols gi je kaunter khidmat pelanggan Maybank tu dan cakap nak bukak akaun (ni termasuk la buat kad.  Kalau takda akaun camno nak buat kad ye dak).  Then pekerja Maybank akan mintak ic korang.  Tak pon dia akan bagi borang n kita akan isi sendiri.  Apa yang perlu kita lakukan adalah just isi nama, ic no, alamat email, phone no dan alamat rumah.  Pastu jangan lupe tanda pada kotak Maybankcard Visa / Master Debit.  Yang lain biar kosong.

Pastu boleh ambik nombor dan tunggu turn dengan sabar okeh.  Kalau ada yang tak lengkap takpe nanti pekerja dia akan bantu.  Ok ini rupa borangnya..



Bila dah sampai turn, korang boleh la beradap pekerja Maybank sambil kira bilangan jerawat sebab masa ni kita just duduk and pekerja tu yang akan busy buat akaun kita.  Ni semua eletronik punya kerja.

Akan ada satu part dia suruh uols masukkan duit.  RM250 bagi yang buat persendirian.  So lagi sekali gi kaunter khidmat pelanggan dan mintak slip untuk masukkan duit.  Sila isi nama, jumlah yang kita nak masukkan dan no akaun.  Pastu boleh terus gi kaunter untuk masukkan duit.  Yang ni tak payah ambik no pon xpe.

Dah siap masuk boleh gi kat pekerja yang buat akaun tadi.  Dia akan bagi kad dan boleh tersenyum girang sebab kad gambar buah ceri tu akan jadi milik anda :)
Dah siap tu boleh gi mesin ATM buat penukaran kata laluan....simple kan....

25 comments:

Peren Lee said...

Mesti RM250 ke?Kalau less dari tu tak boleh?

AinulNaza said...

yup rm250 paling kurang...ini kalau kita buat persendirian...kalau ada surat majikan rasanya rm50..

WANNIE YUSOF said...

Minimum baki yg harus ada dalam akaun berapa ye kalau buka dengan rm250?

WANNIE YUSOF said...

Minimum baki yang boleh ada dlm akaun tu berapa ye?

AinulNaza said...

minimum rm250 kalau bukak sendiri bukan under company...jgn risau sebab duit just utk aktifkan akaun...duit tu tetap ada dlm bank..tetap milik kita

remaja trading said...

kalau umur 17 boleh x nak bukak akaun maybank?

dhia sarah said...

umur paling kurang untuk bukak akaun maybank berapa?

dhia sarah said...

umur paling kurang untuk bukak akaun maybank berapa?

dhia sarah said...

umur paling kurang untuk bukak akaun maybank berapa?

dhia sarah said...

umur paling kurang untuk bukak akaun maybank berapa?

chewinuri999 said...

hee maybank sabah ni leceh, buka akaun maybank kena ada pkjaan baru dapat buka akaun

Noor Thuwaibah said...

Umur 17 bole tak bukak akuan maybank?

Kuna Kicap said...

bawah lapan 18 tahun boleh bukak akaun.. tapi kene bawak parents; ic & surat branak u dan parents u punya

Kuna Kicap said...

bawah 18 tahun still boleh... dengan syarat u kene bawak parents; ic & surat beranak u & parents u punya

Unknown said...

i just read smtg from another website saying only 50 for student and 250 for worker...

ella suhaila said...

habis tu apa fungsi pulak maybank mintak surat pengesahan dari company sedangkan nak bukak akaun untuk personal? tak faham dia punya reason..macam menyusahkan orang yang bekerja je.

ne me quitte pas said...

"Minimum baki yg harus ada dalam akaun berapa ye kalau buka dengan rm250?"
wpun tggl rm10 dlm acc bank?
x perlu hbs draw minimum kena tgglkan dlm bank adlh rm250? mcm tu?
kalau mcm tu, ok lah.

Aqilah Amir said...

Kalau bawah 18 dapat card dia tak ?

Aqilah Amir said...

Bawah 18 tahun dapat card dia tak ?

PRANK Tube said...

brapa nk kne baya untuk budak 14 tahun cam sya nie?
ade kne bya deposit ke x?

PRANK Tube said...

kne baya RM250 sahaja or kne tambah lagi.. nie klau buat kne baya deposit ke x?
tlg terangkan plzzz

PRANK Tube said...

.

PRANK Tube said...

kne baya RM250 shaj ke? sya 14 tahun..
kalau buat kad nie kne baya deposit ke x?

Unknown said...

Klo nk wt akaun bwk 18 thn klo bwk abng or kakak bleh ke yg ats 18thn

alin piya said...

Sy dh bt acc bank . Tp sy xbleh transfer duit dri acc sy ke acc pihak ke-3 . Sy berumur 17thn .