The making of IKAN PEKASAM.

Assalamualaikum...

Malam Jumaat yang mencabar. Sangat mengujakan jiwa. Sangat berpenat lelah jadinye...

Kena siang ikan yang semua ada la dalam 20kg. Hadoi abis jari mak yang cumel ni noks...ahaha..
Macam mana nak eja ek. Ada yang panggil  LOMO. LUMO. LOME. Ha pilih la mana yang rasa sedap di lidah anda.
Saya sebut LOMO tapi kadang kadang sebut jugak LOME. Tu yang paling sedap di mulut..HAHA

Bekerjasama didalam bilik air =D
Saiz sink pon kalah dengan segerombolan ikan ni. MasyaAllah memang sakit segala urat mak nenek dalam badan. Dua jam membelai ikan-ikan tu.  Bagi lagi sekilo mahu tumbang saya.

 The making of ikan pekasam. Harus la kena ada beras, ikan dan asam keping.

Ni tahap yang paling rasa nak lompat sampai atap. 
Dah siap kita letak dalam bekas. Lagi sebulan boleh menuai hasil. Wehoo ^___^
Ikan pekasam oh ikan pekasam..nyum...nyum

Oyya ikan ni baru siap dipekasamkan *ececeh pagi tadi.
Of course saya tak buat.
Kerja hari minggu untuk  emak =p

No comments: